Cybersecurity uitbesteden
Wij maken jouw ICT veilig
Cybersecurity is van groot belang in een digitale wereld. Bescherm gegevens en systemen tegen cyberaanvallen door je cybersecurity uit te besteden.
Cybersecurity uitbesteden bij QNPDe consequenties van een hack-aanval zijn vaak desastreus. Wij maken inzichtelijk hoe kwetsbaar je bent.
De IT Security Scan bevat drie onderdelen: interviews, intern onderzoek en een externe PEN-test.
Ook als je geen klant bent, is een ICT Security Scan waardevol om écht onafhankelijk advies te krijgen.
Cyberaanvallen en -dreigingen
Cyberaanvallen en -dreigingen kunnen aanzienlijke gevolgen met zich meebrengen. Gevoelige informatie kan verloren gaan of worden gestolen en bedrijfs- en industriële processen kunnen verstoord raken. Dit alles kan leiden tot stilstand van de bedrijfsprocessen, met financiële schade als gevolg; bijvoorbeeld bij CEO-fraude (frauduleuze overboekingen), of losgeld schade bij ransomware. Dit leidt uiteindelijk tot reputatieschade, doordat klanten en het bredere publiek het vertrouwen verliezen in een bedrijf dat het doelwit is geworden van een cyberaanval.
Wat is cybersecurity?
Cybersecurity is het beschermen van computers, servers, mobiele apparaten, elektronische systemen, netwerken en gegevens tegen schadelijke aanvallen. Het staat ook bekend als IT-beveiliging of de beveiliging van elektronische gegevens. Cybersecurity verwijst naar de praktijken, technologieën, processen en maatregelen die worden toegepast om computersystemen, netwerken, software en gegevens te beschermen tegen cyberaanvallen, cyberdreigingen en ongeautoriseerde toegang. Het doel van cybersecurity is om de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van digitale informatie te waarborgen, evenals de systemen en infrastructuur die deze informatie ondersteunen.
Cybersecurity omvat een breed scala aan activiteiten en strategieën, waaronder het implementeren van beveiligingsmaatregelen zoals firewalls, encryptie, authenticatieprotocollen en intrusion detection systemen. Het omvat het bewust maken en trainen van gebruikers om veilig online gedrag te bevorderen. Het regelmatig bijwerken van software om kwetsbaarheden te patchen is eveneens belangrijk. Daarnaast is het monitoren van netwerkverkeer op verdachte activiteiten essentieel. Ook het plannen van reacties op mogelijke beveiligingsincidenten behoort tot de maatregelen. Ten slotte is het opsporen van kwetsbaarheden en het nemen van mitigerende maatregelen om deze op te heffen cruciaal.
Aangezien technologie voortdurend evolueert en cyberdreigingen steeds geavanceerder worden, is cybersecurity een voortdurende inspanning om de digitale wereld veilig te houden voor individuen, bedrijven en organisaties.
Een cybersecurity training
De meeste cybersecurity incidenten ontstaan doordat een gebruiker onbewust iets doet, waardoor er een ‘achterdeur’ opengezet wordt. Via deze achterdeur kunnen virussen, malware of ransomware zo naar binnen komen. Daarom gaan onze cybersecurity oplossingen verder dan alleen de techniek. We geven security awareness training en testen je medewerkers op hun alertheid door ze op een onverwacht moment nep-phishingmails te sturen. Ook bieden we (online) awareness trainingen aan waarbij gebruikers bewust worden gemaakt van de risico’s, hoe deze te herkennen en hoe te behandelen. QNP begrijpt het belang van goed opgeleide mensen.
Een cybersecurity awareness training is een educatief programma dat is ontworpen om individuen bewust te maken van de verschillende aspecten van cybersecurity, potentiële digitale dreigingen en best practices voor online veiligheid. Het doel van deze training is om mensen, zoals werknemers in een organisatie, voor te lichten over de risico's die gepaard gaan met het gebruik van digitale technologieën. We voorzien ze van de juiste kennis en vaardigheden om zichzelf en hun omgeving te beschermen tegen cyberaanvallen.
Door mensen bewust te maken van deze kwesties en hen praktische richtlijnen te geven, helpt cybersecurity awareness training om een veiligere digitale omgeving te creëren en het risico op succesvolle cyberaanvallen te verminderen. Het is een integraal onderdeel van elke organisatie die afhankelijk is van digitale technologieën en informatie-uitwisseling.
Maatregelen cybersecurity
Cybersecurity is van cruciaal belang om jezelf, je bedrijf en je gegevens te beschermen tegen cyberdreigingen en aanvallen. Hier zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen cybersecurity incidenten:
- Gebruik sterke wachtwoorden: Gebruik complexe wachtwoorden die een combinatie zijn van letters, cijfers en speciale tekens. Gebruik geen voor de hand liggende informatie, zoals je geboortedatum of namen. Tip: gebruik een wachtwoordmanager die zelf wachtwoorden kan genereren.
- Tweefactorauthenticatie (2FA): Schakel 2FA in wanneer mogelijk. Dit voegt een extra laag beveiliging toe door naast het wachtwoord een extra verificatiestap te vereisen, zoals een sms-code of een authenticatie-app.
- Software-updates: Houd besturingssystemen, applicaties en antivirussoftware up-to-date. Cybercriminelen kunnen profiteren van bekende kwetsbaarheden in verouderde software.
- Firewalls: Installeer firewalls op zowel je netwerk als op individuele apparaten om ongeautoriseerde toegang tot je systeem te voorkomen.
- Beveiligde verbindingen: Gebruik altijd beveiligde verbindingen (HTTPS) bij het browsen en het verstrekken van gevoelige informatie online.
- Phishing bewustzijn: Wees voorzichtig met e-mails, berichten en links van onbekende afzenders. Cybercriminelen gebruiken vaak phishing om je gegevens te stelen.
- Gegevensversleuteling: Versleutel gevoelige gegevens, vooral als ze worden opgeslagen of overgedragen. Dit maakt het moeilijker voor aanvallers om toegang te krijgen tot je informatie.
- Beperkte toegang: Beperk de toegang tot gevoelige systemen en gegevens tot alleen diegenen die deze daadwerkelijk nodig hebben.
- Kwetsbaarheden scanning: dagelijks komen er ongeveer 50 nieuwe kwetsbaarheden in systemen en software voor. Met kwetsbaarheden scanning, komen deze kwetsbaarheden in beeld en kunnen maatregelen worden getroffen om de kwetsbaarheden in je IT-omgeving op te heffen.
Het is belangrijk om te begrijpen dat cybersecurity een doorlopend proces is en dat nieuwe bedreigingen constant op de loer liggen. Door bovenstaande maatregelen te implementeren en je bewust te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in cybersecurity, kun je jezelf beter beschermen tegen potentiële dreigingen.
Waarom een cybersecurity bedrijf inschakelen?
Een cyberaanval is tegenwoordig een van de grootste bedrijfsrisico’s. Hoe meer je organisatie afhankelijk is van de ICT-omgeving, hoe groter de impact van een cyberaanval is. Deze impact gaat verder dan alleen je organisatie. Ook je medewerkers, klanten en relaties hebben er last van. Door je ICT-omgeving optimaal te beschermen, verklein je de kans op een cyberaanval en minimaliseer je de impact als er toch iets misgaat.
QNP is expert op het gebied van cybersecurity. We analyseren gedetailleerd de cyber beveiligingsrisico's voor jouw organisatie en ondersteunen je bij het versterken van de ICT-infrastructuur. Daarmee verklein je de kans op cyberaanvallen en ben je optimaal voorbereid als zich toch een incident voordoet. Wij zorgen ervoor dat de continuïteit van je organisatie niet in gevaar komt. Je bedrijf kan gewoon door blijven draaien en er zijn altijd back-ups beschikbaar van je gegevens.
Wil jij kunnen vertrouwen op een perfecte cybersecurity? Neem direct contact met ons op om te bespreken hoe wij je kunnen helpen.
Cybersecurity is relevant voor allerlei branches
Cybersecurity is een uiterst relevante factor binnen diverse branches, waaronder zorginstellingen, productiebedrijven en zakelijke dienstverlening. Voor productiebedrijven is het essentieel om systemen en netwerken te beveiligen tegen aanvallen en datalekken. Zorginstellingen hebben vooral behoefte aan een solide ICT-infrastructuur en betrouwbare verbindingen. In de zakelijke dienstverlening staat het bieden van geautomatiseerde werkplekken die hybride werken ondersteunen centraal. Iedere branche is anders.
Voor veel MKB-bedrijven zijn de gevolgen van een beveiligingsinbreuk aanzienlijk, zowel financieel als wat betreft reputatieschade. Daarom is een doordachte aanpak van MKB-cybersecurity essentieel om bedrijfscontinuïteit te waarborgen en vertrouwen op te bouwen bij klanten en partners. Benieuwd in welke branches wij nog meer actief zijn? QNP heeft voor elke branche de beste ICT-oplossing.
Een pentest laten doen om uw cybersecurity te testen?
Een cybersecurity-pentest, ook wel bekend als penetratietest of pentest, is een gecontroleerde en geautoriseerde simulatie van een cyberaanval op een computersysteem, netwerk, applicatie of infrastructuur. Het doel van een pentest is om kwetsbaarheden en zwakke punten in de beveiliging van het doelwit te identificeren, zodat deze kunnen worden aangepakt voordat kwaadwillende aanvallers er misbruik van kunnen maken.
Tijdens een pentest probeert een team van gespecialiseerde ethische hackers verschillende technieken en methoden toe te passen die ook door kwaadwillende hackers gebruikt kunnen worden. Dit omvat het verkennen van mogelijke aanvalsoppervlakken, zoals onbeveiligde toegangspunten, zwakke wachtwoorden, verouderde software en configuratiefouten. De pentesters proberen daadwerkelijk in te breken, gevoelige gegevens te verkrijgen of systemen te manipuleren, en ze documenteren de stappen die ze nemen en de bevindingen die ze tegenkomen.
Na het uitvoeren van de pentest ontvang je als organisatie een gedetailleerd rapport met bevindingen, potentiële risico's, aanbevelingen voor verbeteringen en mogelijke oplossingen. Dit stelt de organisatie in staat om proactief te reageren op beveiligingslekken en hun systemen en gegevens te beschermen tegen echte aanvallen. Pentests zijn een belangrijk onderdeel van een algehele cybersecuritystrategie en helpen om de beveiliging te versterken en potentiële zwakke punten te identificeren voordat ze kunnen worden misbruikt.
NIS2 komt eraan
Zelfs als de digitale weerbaarheid van jouw organisatie op orde is, is het belangrijk te erkennen dat de ontwikkelingen op het gebied van ketenverantwoordelijkheid snel gaan met de aankomende implementatie van NIS2. Deze Europese wetgeving voor informatiebeveiliging en cybersecurity is breder van toepassing dan de voorgaande Wet Beveiliging netwerk- en informatiesystemen (NIS1). Zowel digitale aanbieders als onderzoeksorganisaties zullen eronder vallen, wat betekent dat ze passende beveiligingsmaatregelen moeten treffen. Voor organisaties die onder de NIS2-regelgeving zullen vallen, is het extra belangrijk om tijdig maatregelen te treffen. Lees meer over de NIS2-richtlijnen
Zero Trust
Het zero trust principe is de basis voor iedere solde cyber security strategie Bij Zero Trust staan identificatie, toegangsbeleid en verificatie centraal. Het concept van Zero Trust is ‘nooit vertrouwen, altijd verifiëren’. Je gaat ervan uit dat alle apparaten en gebruikers een potentiële bedreiging vormen en niet worden vertrouwd, totdat ze geverifieerd zijn. Eenmaal geauthenticeerde gebruikers krijgen enkel toegang tot de bestanden of omgevingen die ze nodig hebben om hun werk efficiënt uit te voeren. Als een apparaat of gebruikersaccount wordt misbruikt, beperk je op deze manier de schade. Een kwaadwillend persoon heeft zo namelijk geen of slechts beperkt toegang. Het gebruik van Zero Trust groeit enorm. Vaak is het de grootste uitdaging om Zero Trust te implementeren met zo min mogelijk negatieve gevolgen voor de gebruikerservaring en productiviteit. QNP denkt hierin met je mee én vooruit. Wil je meer weten over Zero Trust en hoe dit van invloed kan zijn op jouw bedrijf? Lees dan het artikel: “Wat is Zero Trust en waarom je het moet implementeren?” of neem contact op met een van onze specialisten.
QNP is jouw cybersecurity specialist
De ICT-omgeving van je organisatie is een dynamisch geheel van hard- en software, processen en procedures. Cybercriminelen gaan continu op zoek naar nieuwe wegen en manieren om een cyberaanval uit te voeren. Cybersecurity moet daarom een structureel onderdeel zijn van je ICT-beleid. We helpen je graag door proactief en structureel te werk te gaan, zodat je organisatie blijvend beschermd is tegen cyberaanvallen.
De cybersecurity specialist, ook wel cybersecurity expert, is verantwoordelijk voor het implementeren en waarborgen van het informatiebeveiligingsbeleid van een organisatie. Dit doen zij door het definiëren, implementeren en hanteren van beveiligingstechnieken om het hackers een stuk moeilijker te maken om binnen te komen. Onze cybersecurity specialisten gaan graag voor jouw organisatie aan de slag. Tijdens een eerste consult brengen we de gehele ICT-omgeving in kaart en komen ze met passend advies. Dit is in de vorm van een actieplan, waar we samen mee aan de slag kunnen. Onze cybersecurity specialist integreert zich in het team en draait volledig mee in jouw organisatie.
Waarom is cybersecurity belangrijk?
Cybersecurity is van essentieel belang in de moderne digitale wereld, waarin technologie en informatie een onmisbaar onderdeel zijn geworden van ons dagelijks leven. Het waarborgen van cybersecurity is cruciaal omdat het beschermt tegen een breed scala aan digitale bedreigingen, zoals malware, phishing, hacking en datadiefstal. Het zorgt voor het behoud van de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van gegevens, systemen en netwerken, en voorkomt mogelijke ingrijpende gevolgen zoals financiële verliezen, schade aan reputatie en schendingen van privacy. Daarnaast speelt cybersecurity een rol in het beschermen van kritieke infrastructuur, nationale veiligheid en persoonlijke identiteit. In een tijdperk waarin digitale interacties en gegevensuitwisseling de standaard zijn, vormt een solide aanpak van cybersecurity de essentiële basis voor het vertrouwen van individuen, bedrijven en samenlevingen in een digitale omgeving.
Klanten aan het woord
Adviesgesprek aanvragen
Maarten helpt je graag verder!