Ransomware voorkomen

Ransomware is een van de meest gevreesde en verwoestende vormen van cyberaanvallen die er zijn. Maar wat kun je doen om ransomware te voorkomen? QNP geeft je graag advies.

Ik wil advies
ransomwarevoorkomen[2]
Wil je meer weten?
Op alles voorbereid

De consequenties van een hack-aanval zijn vaak desastreus. Wij maken inzichtelijk hoe kwetsbaar je bent.

Grondige aanpak

De ICT Security Scan bevat drie onderdelen: interviews, intern onderzoek en een externe PEN-test.

Onafhankelijk advies

Ook als je geen klant bent, is een ICT Security Scan waardevol om écht onafhankelijk advies te krijgen.

Cyberaanvallen

Cyberaanvallen kunnen ervoor zorgen dat je geen toegang meer hebt tot je eigen bestanden of systemen totdat je losgeld betaald aan de hackers. Het is dus van cruciaal belang om te weten hoe je ransomware kunt voorkomen, zodat je niet het slachtoffer wordt van deze gevaarlijke en kostbare aanval. Maar wat kun je eigenlijk doen om ransomware te voorkomen? QNP helpt je graag vooruit en brengt je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Wat is ransomware?

Ransomware is een schadelijke software, of malware, die bestanden op de computer of het netwerk gijzelt. Daarom de Nederlandse naam ‘gijzelsoftware’. Criminelen blokkeren of versleutelen je computers, bestanden of zelfs gehele netwerken en geven die pas weer vrij als je losgeld betaalt. Een aanval kan op meerder manieren verlopen zoals:

 • E-mail phishing scams
 • Geïnfecteerde software downloads 
 • Kwetsbaarheden in software of systemen. 

Als de ransomware eenmaal binnen is, dan kan deze zichzelf snel verspreiden. De software blokkeert dan de toegang tot je computer of netwerk, of versleutelt bestanden. Om dit tegen te gaan is het belangrijk om regelmatig back-ups te maken van belangrijke bestanden en de beveiligingssoftware up-to-date te houden.

Wat te doen tegen ransomware?

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om ransomware te voorkomen en jezelf te beschermen tegen een aanval. Ransomware gebruikt de toegangsrechten van een gebruiker om data te versleutelen. Ransomware kan alleen die data versleutelen waar het gebruikersaccount, rechten toe heeft. Hieronder een aantal tips:

 • Houd je software up-to-date: zorg ervoor dat je besturingssysteem, antivirussoftware, webbrowser en andere software altijd up-to-date zijn.
 • Wees voorzichtig met e-mailbijlagen en links: open geen verdachte e-mails, klik niet op verdachte links en download geen bijlagen van onbekende afzenders.
 • Maak regelmatig back-ups van je bestanden: als je regelmatig back-ups maakt van je bestanden, kun je deze herstellen als ze worden versleuteld door ransomware.
 • Gebruik een betrouwbare antivirussoftware: installeer en gebruik een betrouwbare antivirussoftware die regelmatig wordt bijgewerkt om je te beschermen tegen bekende ransomware bedreigingen.
 • Gebruik complexe wachtwoorden: gebruik complexe wachtwoorden en schakel tweestapsverificatie in voor extra beveiliging. Een aantal veilige wachtwoorden tools zijn bijvoorbeeld: 1Password of Bitwarden.
 • Train medewerkers in cybersecurity: train medewerkers om verdachte e-mails en links te herkennen en te vermijden, om zo gevoelige gegevens te beschermen.
 • Wees voorbereid: ontwikkel een incidentbestrijdingsplan voor het geval je wordt getroffen door ransomware. Dit kan helpen om de impact van een aanval te beperken en de tijd die nodig is om te herstellen te verminderen.
 • Het inperken van netwerk en data gebruikersrechten op basis van een need to know principe zorgt ervoor dat de impact van een eventuele ransomware aanval beperkt wordt.

Bescherming tegen ransomware: waar moeten bedrijven op letten?

Als jouw organisatie is geïnfecteerd met ransomware, is het belangrijk om snel en doelgericht te handelen om de impact van de aanval te minimaliseren. Hieronder staan enkele stappen die je kunt nemen:

 • Isoleren en identificeren van de besmette systemen: om te voorkomen dat de ransomware zich verspreidt naar andere delen van jouw netwerk en om een beter inzicht te krijgen in de omvang van de aanval.
 • Informeer interne en externe belanghebbenden: informeer je IT-team, leidinggevenden en eventuele derde partijen over de aanval en de mogelijke impact op de bedrijfsvoering en gegevens.
 • Controleer de mogelijkheden voor het terugzetten van gegevens: onderzoek de mogelijkheden om gegevens te herstellen vanaf back-ups of andere opslagmedia.
 • Voorkomen van toekomstige aanvallen: evalueer de beveiligingsmaatregelen en implementeer aanvullende maatregelen om toekomstige aanvallen te voorkomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het herstellen van alles systemen binnen een organisatie na een ransomware-aanval een complex proces kan zijn. Het is daarom goed om professionele hulp in te schakelen bij het nemen van dit soort beslissingen en het herstellen van systemen en gegevens.

Hoe ransomware voorkomen?

Hoewel het voorkomen van ransomware niet altijd mogelijk is, kunnen de eerder genoemde maatregelen de kans op een succesvolle aanval aanzienlijk verminderen en ervoor zorgen dat jouw gegevens veilig en beschermd blijven. Als je toch slachtoffer bent geworden van ransomware, is het belangrijk om niet te betalen en onmiddellijk professionele hulp in te schakelen om de schade te beperken en jouw gegevens te herstellen. Bij QNP zijn we gespecialiseerd in het voorkomen van ransomware. We helpen je graag door proactief en structureel te werk te gaan, zodat je organisatie blijvend beschermd is tegen cyberaanvallen.

rhf 7053(1)

Cybersecurity uitbesteden

Cybersecurity draait om het beschermen van netwerken, systemen en software tegen digitale aanvallen. QNP is gespecialiseerd in cybersecurity en helpt u dit te voorkomen!

rhf 6707(2)

Werkplekbeheer uitbesteden

Hybride werken, deels op kantoor en deels thuis of op een externe locatie, vraagt om een flexibele werkomgeving met de juiste hard- en software en degelijke connectiviteit.

zorggroep referentie qnp

Systeembeheer uitbesteden

Systeembeheer uitbesteden staat voor het inrichten en onderhouden van jouw ICT-infrastructuur. Het 24/7 draaiende houden van jouw ICT-omgeving. QNP helpt je zorgeloos vooruit!

Ransomware voorkomen?

marcosnip20222[website]
Hulp nodig of samen werken aan een zorgeloze oplossing?

Marco helpt je graag verder!