Waarom NIS2 geen last maar een kans is voor jouw bedrijf

Cybersecurity is allang geen onderwerp meer voor alleen de IT-afdeling. Met de komst van de NIS2-richtlijn is het een strategisch thema geworden dat direct invloed heeft op je bedrijfsvoering en concurrentiepositie. Die invloed kan positief of negatief zijn, afhankelijk van hoe jij er als ondernemer mee omgaat. Zie je NIS2 als een administratieve last? Of zie je het als een kans om je organisatie veiliger en veerkrachtiger te maken?

nis2 qualitymark

Door actief aan de slag te gaan met NIS2 neem je proactieve maatregelen waarmee je:

  • Minder kwetsbaar bent voor cyberaanvallen;
  • De bedrijfscontinuïteit waarborgt bij incidenten;
  • Aantoonbaar geen risico vormt voor klanten die NIS2-plichtig zijn;
  • Voorkomt dat je als NIS2-plichtig bedrijf risico loopt op boetes.

Daarnaast verhoogt NIS2 de gezamenlijke cyberweerbaarheid in Nederland. En dat is precies waar het om draait.

afbeelding1

Cybersecurity als concurrentievoordeel

Als kleinere ondernemer twijfel je misschien nog over de noodzaak van cybersecuritymaatregelen, maar je klanten doen dat niet. Steeds vaker eisen bedrijven van hun leveranciers dat zij aantoonbaar voldoen aan de nieuwste cybersecuritystandaarden. Datalekken en hacks zijn dagelijkse kost in het nieuws, en geen enkel bedrijf wil samenwerken met een leverancier die een zwakke schakel is.

Een kernonderdeel van NIS2 is de ketenzorgplicht. Dit betekent dat bedrijven niet alleen verantwoordelijk zijn voor hun eigen digitale veiligheid, maar ook voor die van hun partners en leveranciers. Een cyberincident bij jou kan directe gevolgen hebben voor klanten die wél NIS2-plichtig zijn. Zij kunnen zich geen onderbrekingen veroorloven vanwege een leverancier die zijn beveiliging niet op orde heeft.

Met de komst van NIS2 zullen belangrijke en essentiële organisaties hun ketenpartners actief toetsen op risico's en compliance. Dit is niet meer dan logisch: jij koopt toch ook geen auto zonder APK of een huis zonder bouwkundige keuring? Als leverancier zul je moeten meebewegen om klanten te behouden. Cybersecurity wordt daarmee niet alleen een compliance vraagstuk, maar een onderscheidend concurrentievoordeel.

Focus op weerbaarheid, niet alleen op compliance

De valkuil bij een nieuwe regeling zoals NIS2 is om je uitsluitend te richten op compliance. De natuurlijke reflex is om simpelweg te voldoen aan de voorschriften en regels. Maar dat is slechts de basis. Wie alleen op compliance focust, opereert vanuit angst en ziet cybersecurity als een afvinklijstje. Echte digitale weerbaarheid gaat veel verder. Het betekent dat cybersecurity een integraal onderdeel wordt van je bedrijfsvoering en dat je continu alert bent op bedreigingen, zowel voor jezelf als voor je klanten en partners.

Dit vraagt om een proactieve benadering waarin cybersecurity een strategische bedrijfsprioriteit wordt. Dat klinkt misschien als een zware opgave, maar is voor elke organisatie haalbaar. Mits je op tijd begint.

afbeelding2

NIS2 Quality Mark: een haalbare aanpak

Om cyberweerbaarheid en NIS2-compliance toegankelijk te maken voor alle bedrijven, is vorig jaar het NIS2 Quality Mark gelanceerd. Dit keurmerk is ontwikkeld in samenwerking met Nederlandse cybersecurityexperts, juristen, auditoren en brancheorganisaties.

Het NIS2 Quality Mark helpt bedrijven om volgens een gestructureerd programma aan de NIS2-eisen te voldoen en draagt bij aan een veilige toeleveringsketen. Met dit keurmerk laat je als mkb-bedrijf zien dat je veilige werkmethodes hanteert en voldoet aan de gestelde voorwaarden. Voor leveranciers betekent dit dat ze hun klanten kunnen aantonen dat ze aan de NIS2-eisen voldoen, wat vertrouwen opbouwt en de cyberweerbaarheid van de gehele keten versterkt.

Drie niveaus van het NIS2 Quality Mark

Het NIS2 Quality Mark ondersteunt bedrijven van elke omvang in het realiseren van een passend niveau van digitale veiligheid. Afhankelijk van het risicoprofiel zijn er drie certificeringsniveaus:

  • Basic: De basisstandaard die de overheid hanteert en geschikt is voor veel mkb-bedrijven. Dit niveau dekt fundamentele beveiligingsmaatregelen tegen de meest voorkomende bedreigingen.
  • Substantial: Voor bedrijven met een substantieel risico, waarbij een cyberaanval grotere schade kan aanrichten. Hier zijn strengere beveiligingsmaatregelen vereist.
  • High: Voor bedrijven met een hoog risico, waarbij een hack grote gevolgen kan hebben. Dit niveau vereist de strengste en meest uitgebreide maatregelen.

Het doel van het NIS2 Quality Mark is niet alleen om bedrijven zelf veiliger te maken, maar om de gehele toeleveringsketen te beschermen. Door maatregelen te nemen die passen bij het risiconiveau van je organisatie, draag je bij aan een veiliger digitaal ecosysteem. Het Quality Mark biedt een pragmatische manier om aan NIS2 te voldoen, zonder dat mkb-bedrijven onnodig worden belast met zware certificeringen zoals ISO.

Meer over het NIS2 Quality Mark in ons webinar op 7 mei

Via onze partner Samen Digitaal Veilig is het mogelijk om een passend NIS2 Quality Mark te behalen. Wil je meer weten over hoe QNP je kan ondersteunen bij NIS2-compliance en cyberweerbaarheid? Meld je dan snel aan voor ons webinar op 7 mei.  Daar vertelt Henk Bijsterbosch van Samen Digitaal Veilig we hoe we jouw organisatie kunnen helpen bij een toekomstbestendige digitale beveiliging.

Meer nieuws

bloggecertificeerd

ISAE3402 type 2 behaald!

QNP heeft de ISAE3402 type 2 (SOC 2) certificering behaald en daar zijn we trots op!

hybridewerkenqnp

Hybride werken

Door Corona heeft het hybride werken een snelle ontwikkeling gemaakt en lijkt hybride werken het nieuwe normaal te gaan worden.

m365copilot

Microsoft CoPilot voor het MKB

Microsoft heeft de introductie van Microsoft CoPilot voor het MKB aangekondigd - dé gamechanger voor jouw bedrijf.

marcosnip20222[website]
Hulp nodig of samen werken aan een zorgeloze oplossing?

Marco helpt je graag verder!