Laatste nieuw van QNP ICT Breda

Verbeter je digitale beveiliging, zo doe je dat!

23-06-2021

Bijna dagelijks melden nieuwsmedia nieuwe cybercrime gevallen. De politie ziet een enorme toename in het aantal cybercrime meldingen sinds het uitbreken van de coronacrisis. Fysieke criminaliteit maakt steeds meer plaats voor digitale criminaliteit.

Vanuit mijn praktijkervaring als IT adviseur voor MKB organisaties valt me op dat de meeste cybercrime incidenten door de gebruiker zelf voorkomen kunnen worden. Over het algemeen begrijpen mensen die ik spreek de noodzaak van digitale beveiliging wel maar zoeken ze de oplossing meestal niet bij zichzelf. Vaak is dat een combinatie van onwetendheid en de ver van mijn bed show gedachte. Cybercrime wordt vaak als complex en ongrijpbaar gezien. Toch zijn de maatregelen die je zelf kunt nemen om misbruik te voorkomen, eenvoudiger en doeltreffender dan je denkt.

Wist je dat 75% van alle wachtwoorden voor meerdere websites, apps en programma’s wordt gebruikt? En dat 80% van alle geslaagde hacks wordt uitgevoerd met wachtwoorden die tijdens een datalek zijn buitgemaakt?
Bij hacks van LinkedIn en Facebook zijn de wachtwoorden van meer dan een half miljard gebruikers, waaronder 5 miljoen Nederlands buitgemaakt. De data uit deze hacks wordt aan de hoogste bieder verkocht.
Is je LinkedIn en Facebook wachtwoord recent niet meer gewijzigd en gebruik je dit ook op andere platformen zoals bijvoorbeeld Bol.com, Zalando, Netflix, Coolblue, je zakelijke e-mail, apps of data, dan is de kans op misbruik niet alleen reëel maar ook nog eens zeer eenvoudig uit te voeren door criminelen.

Wijzig wachtwoorden regelmatig en gebruik een unieke wachtwoordzin per website of app, daarmee voorkom je een hoop narigheid. Ik hoor je denken, hoe ga ik al die wachtwoorden onthouden zonder ze op te schrijven? Dat doe je eenvoudig in een wachtwoord manager die hiervoor met speciale encryptie beveiligd is. En heeft de website of app, waarop je aankopen doet of je gevoelige gegevens achterlaat, tweestapverificatie, schakel deze dan direct in! Bij inloggen geef je dan, naast je wachtwoord, een, via SMS of App, gegenereerde code in. Omdat deze code uniek is per inlogpoging, is deze niet te achterhalen door een hacker.

Natuurlijk zijn sterke wachtwoorden en tweestapverificatie niet de enige maatregelen die je kunt treffen om je digitale veiligheid te vergroten. Het zijn wel zaken die je met een kleine inspanning enorm veel ellende kunnen besparen! Ben ook scherp op frauduleuze email, klopt het email adres van de afzender? Is het wel logisch dat je bank, digiD of het CIB je een e-mail stuurt? En kloppen de linkjes in de email? Een klik op en verkeerde link kan ervoor zorgen dat je slachtoffer wordt van identiteit fraude, versleuteling van je data of oplichting. En mocht het onverhoopt toch mis gaan, zorg dan dat je altijd terug kunt vallen op een goed werkende back-up van je data.

Een goede basisbeveiliging tegen cybercrime is niet complexer dan de manier waarop je, als vanzelf, je woonhuis beveiligt. Het vereist beide alertheid en discipline.

Maarten Legius

Maarten Legius
Algemeen Directeur

Meest Recent

 • René van Vossen Servicedesk CoördinatorMaak kennis met René
  Mijn naam is René van Vossen, woonachtig in Halsteren en in mijn vrije tijd ben ik graag sportief bezig! Sinds 1 juni 2021 ben ik werkzaam bij QNP als Servicedesk Coördinator.
 • QNP ICT GidionMaak kennis met Gidion
  Mijn naam is Gidion Tunders, ik ben woonachtig in het kleine, maar altijd gezellige Welberg, wat valt onder de gemeente Steenbergen. Na jarenlang werkzaam te zijn geweest als systeembeheerder was het tijd voor een nieuwe uitdaging en zocht ik dat in de hoek van de IT dienstverleners. In deze zoektocht ben ik uiteindelijk bij QNP terecht gekomen als Service Engineer.
 • Maak kennis met Karel van SeetersMaak kennis met Karel
  Mijn naam is Karel van Seeters, ik ben 23 jaar oud en woonachtig in Tilburg. Werkzaam bij QNP als Servicedesk Engineer.
 • Even voorstellen Jasper van den BrinkEven voorstellen Jasper van den Brink
  Mijn naam is Jasper van den Brink. Woonachtig in Raamsdonksveer en vader van zoon Ruben. Ik ben ondertussen zo’n 15 jaar werkzaam binnen de ICT branche.
 • Huisartsenteam kiest voor QNP ICTHet Huisartsenteam maakt met alle aangesloten praktijken de keuze voor één centrale ICT-oplossing!
  Na een intensieve selectieprocedure kiest de zorggroep voor een ‘Private Cloud Computing’ ICT oplossing van QNP ICT & Telecom professionals.