076-597 50 00 - servicedesk: 076-206 11 11 info@qnp.nl

Een slot op de deur, en toch niet veilig?

De rekenkracht van computers wordt krachtiger en krachtiger. Dat heeft natuurlijk veel voordelen. Programma’s starten sneller op, ingewikkelde berekeningen duren nog maar een fractie van een seconde en foto- en videobestanden laten zich sneller en eenvoudiger bewerken. Maar ook het werken op afstand en toegang tot bestanden via mobiele apparaten is tegenwoordig gemeengoed, mede dankzij snelle verbindingen.

Die extra rekenkracht van pc’s brengt u niets dan voordelen dus! Helaas gaat deze vlieger niet helemaal op. Graag leg ik u uit wat er aan de hand is en wat u als ondernemer kunt doen om ellende te voorkomen. U kent vast het slotje in uw browserbalk. Als dat zichtbaar is, is er sprake van een beveiligde HTTPS-verbinding. De beveiliging is geregeld door een SHA SSL-certificaat; een (SHA1) versleutelprogramma dat in 1993 werd ontwikkeld.

Door de ongekende rekenkracht zijn de huidige pc’s in staat de versleuteling van het SHA1-programma te doorbreken. Reden voor Microsoft, Google en andere ontwikkelaars van browers om vanaf 1 juni 2016 dit beveiligingscertificaat niet meer te ondersteunen. Dat maakt het lastig of zelfs onmogelijk om toegang te krijgen tot beveiligde sites. Nog veel lastiger is dat de toegang tot inlogportals zoals Citrix niet meer zullen werken, waardoor op afstand en thuiswerken onmogelijk wordt!

Wat nu te doen? Gelukkig is het nog geen 1 juni, dus u heeft nog even de tijd om maatregelen te nemen. De nieuwste SSL-certificaten maken gebruik van SHA256-encryptie en zijn daarmee een stuk moeilijker te kraken. Maakt uw organisatie gebruik van beveiligde verbindingen, dan is het zaak de certificaten voor 1 juni a.s. op orde te hebben. Alleen dan bent u ervan verzekerd dat uw (beveiligde) website optimaal werkt en zowel klanten als medewerkers probleemloos gebruik kunnen blijven maken van uw IT-dienstverlening.

Neemt u gerust contact met ons op als u meer wilt weten over dit onderwerp of als u hulp nodig hebt. En wacht daarmee bij voorkeur niet tot half mei, want de beschikbaarheid van uw websites en netwerk staat op het spel. En daarmee ook de continuïteit van de bedrijfsvoering!

Maarten Legius
Teamleider Verkoop

Recent nieuws